30 września br. wejdą w życie przepisy nakładające obowiązek znakowanie mięsa sprzedawanego na wagę grafiką przedstawiającą flagę kraju pochodzenia produktu.

Obowiązek prezentowania grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia jest uzupełnieniem informacji, która jest udostępniania konsumentom w obiektach handlowych na wywieszce umieszczonej w widocznym miejscu, towarzyszącej bezpośrednio prezentacji mięsa. Wymóg podawania informacji dotyczących państwa pochodzenia w przypadku nieopakowanego świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa ze świń, owiec, kóz i drobiu wprowadzono przepisem rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2017 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U.poz.2461).

Obowiązek budzi pewne wątpliwości - duński warchlak tuczony w Polsce - jaką flagą oznaczyć mięso ?.

Jakie jest praktyczne zastosowanie tych przepisów w przypadku mięsa pozyskanego ze zwierząt urodzonych poza granicami Polski, a tuczonymi i ubijanymi na terytorium naszego kraju ?.